This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    024/547-870, 024/547-860    Банијска 67, Суботица

CHANGE YOUR MIND - CITIZENS IN CHARGE

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara) iz Subotice implementirala je projekat ,,CHANGE YOUR MIND –CITIZENS IN CHARGE,, u saradnji sa UG ,,Akademie für Politische Bildung und demokratiefördernde Maßnahmen,, iz Linca uz podršku Austrijske Razvojne Agencije (Austrian Development Agency (ADA)) kroz Building Administrative Capacities In Danube Region (BACID) grant šemu (Izgradnja administrativnih kapaciteta u Dunavskom regionu i zemljama Zapadnog Balkana), kojim upravlja Austrijsko udruženje gradova (AACT) i KDZ Centar za istraživanje javnih uprava.

Projekat "CHANGE YOUR MIND – CITIZENS IN CHARGE" je obuhvatao:

  1. Petodnevnu preduzetničku obuku koja je namenjena nezaposlenim licima ali i svima koji žele da aktivno učestvuju u promeni društveno-ekonomskih prilika u svojoj sredini (13 -17 maj;  8-14 časova)
  2. Jednodnevni seminar o preduzetništvu namenjen je profesorima Škole sa ciljem da data znanja implementiraju u nastavni proces (subota, 18.maj; 9-15 časova)
  3. Tročasovnu radionicu za žene ,,Skrivena snaga žene,, (ponedeljak, 13. maj; 17-20 časova)

Predavačice Petra Hauser i Sara Kerstin Breuer, ekspertkinje iz Linca vodile su petodnevnu preduzetničku obuku na kojoj su polaznicima izuzev, predstavljanja austrijskih preduzetničkih prilika i primera dobre prakse,  pruženi konkretni  alati i saveti za kreiranje biznis ideje, istraživanje tržišta, pisanje biznis plana i za izradu konkurentnih strategija. Ideja projekta i obuke je bila da se građani podstaknu ne samo na preduzetništvo već i na aktivno učešće u društveno- ekonomskim prilikama u sredini u kojoj žive. Biti ,,Citizen in charge,, znači biti odgovoran građanin koji se interesuje i uključuje u sve oblasti života od javnog značaja. Ovo je jedan korak ka demokratizaciji društva, osnaživanju nezaposlenih pojedinaca i podsticanju samozapošljavanja.  Nakon obuke polaznici su dobili mentorsku podršku tokom pokretanja biznisa.

Besplatna preduzetnička obuka se održala od 13. do 17. maja 2019. godine na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara) na adresi Banijska 67. Nakon obuke polaznici su  stekli sertifikate. Radni jezik je bio engleski.

Tročasovna radionica ,,Skrivena snaga žene,,  održala se u ponedeljak  13. maja 2019. godine u Školi, bila je namenjenaženama a ciljevi su bili podsticanje žena na samorazvoj i samozapošljavanje.

Jednodnevni seminar o preduzetništvu namenjen profesorima Škole sa ciljem da data znanja implementiraju u nastavni proces održan je u subotu 18. maja 2019. godine.

Petra Hauser je predavačica na Univerzitetu obrazovanja u Lincu kao i direktor i koosnivačica Udruženja građana ,,Akademie für Politische Bildung und demokratiefördernde Maßnahmen,, koje pruža građanima u Lincu političko obrazovanje i demokratsku podršku. Koosnivačica je i UG  “Institut für Interdisziplinäre Bildung”  gde radi na međunarodnim projektima i razvija inovativne koncepte obrazovanja. Konsultant je i trener u Berufsförderungsinstitut.

Sarah Kerstin Breuer je specijalista za organizaciju, inovacije i ljudske resurse. Zajedno sa Petrom je osnovala UG  ,,Akademie für Politische Bildung und demokratiefördernde Maßnahmen,,. Radila je kao konsultant sa nezaposlenim licima različitih profila i starosti (od 15 do 60 godina)  te im pomagala da pronađu svoj put kroz radionice, edukacije i treninge. 

BACID FOND je fond Austrijske Razvojne Agencije (ADA) koje vodi Austrijsko udruženje gradova (AACT) i KDZ (Centar za istraživanje javnih uprava). Podržava male projekte razmene znanja između austrijskih entiteta i partnera u zemljama Zapadnog Balkana i Republike Moldavije. BACID ima za cilj jačanje kapaciteta entiteta u zemljama koje nisu EU članice na Zapadnom Balkanu i Moldaviji, a  u okviru ekonomskih, ekoloških i socijalnih stubova održivog razvoja sa snažnim fokusom na jednakost kao glavnim elementom Agende 2030, kroz uvođenje srodnih EU politika i standarda. Prateći dosadašnja iskustva „novih“ zemalja članica EU, kao najuspešniji alat u sticanju praktičnog znanja, identifikovani su saradnja ravnopravnih korisnika iz različitih delova EU i  transfer znanja i veština, stoga je postavljen cilj  koji će se postići kroz predstavljanje austrijskih znanja kao i međusektorsko partnerstvo.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara) iz Subotice je obrazovna ustanova čije je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina. Jedan od strateških ciljeva Škole je razmena znanja na svim nivoima, unapređivanje sredine u kojoj posluje i implementacija inovativnih preduzetničkih ideja.

Više o projektu možete saznati putem linkova:

https://www.subotica.com/vesti/preduzetnicka-obuka-razvila-mnostvo-poslovnih-ideja-id35047.html

https://youtu.be/-dDWlQVh92c

https://www.facebook.com/Change-your-Mind-Citizen-in-Charge-1323219964499131/?epa=SEARCH_BOX

Galerija slika

Change your mind 2019